Divinitatea si Iubirea


Fiecare clipa pe care o traiesti deja, este pregatita de divinitate! Dar daca traiesti viata potrivit prejudecatilor si ideilor tale, devii atat de incordata incat nu poti vedea acest lucru evident. Da, uneori are gust amar, si ce daca? Numai acel gust de amareala te face capabila sa ii gusti dulceata. Nu poti fi capabila sa apreciezi dulceata decat daca i-ai gustat amareala. Cine nu stie sa planga, nu va sti nici sa rada. Cine nu se bucura de un ras profund, lacrimile acestei persoane vor fi lacrimi de crocodil, pentru ca nu pot fi adevarate, nu pot fi autentice. Nu poti vedea nici o frumusete in tristete? Pentru ca tristetea are cateva frumuseti pe care fericirea nu le are. Tristetea are profunzime, fericirea este superficiala. Tristetea are lacrimi, si lacrimile ajung mai adanc decat orice rasete. 

Tristetea are o tacere a ei proprie, o melodie, pe care fericirea nu o poate avea niciodata. Fericirea are propriile ei cantece, dar mai galagioase, nu asa de tacute ca ale tristetii. Nu vrei sa experimentezi tristetea, nu vrei sa experimentezi starea de agonie, dar acest lucru este posibil numai daca renunti la posibilitatea de a fi in extaz. Unii afirma ca nu vor sa se mai indragosteasca, pentru ca sa nu mai sufere dupa ce a sacrificat toate posibilitatile extazului, doar pentru a evita agonia. El este gata sa distruga toti trandafirii, doar pentru a evita tepii si atunci, viata lui este o lunga, lunga plictiseala, nu traieste cu adevarat, ii este frica sa traiasca. Dragostea este putere! Nu este forta. Cand iubesti pe cineva, aceasta este putere. Dar cand te casatoresti, este un contract social, o afacere. Acum puterea dispare si intra in actiune forta. 

Folosesti aceleasi cuvinte, dar ele nu mai inseamna acelasi lucru. Inca mai spui “Te iubesc!”, dar stii ca acestea sunt doar vorbe goale. Da, odata erau vii, odata aveau un continut imens. Odata era seva in ele, acum totul este uscat. Trebuie sa spui “te iubesc”. Nu vine din inima, vine din cap. Spatiul s-a schimbat. Inca iti vei saruta partenerul, dar va fi doar un exercitiu al buzelor, pentru ca indaratul buzelor nu este nimeni. Tu s-ar putea sa fii departe, gandindu-te la altcineva. Puterea dragostei, care radia, a disparut. In loc este forta, legea  fortei a intrat in viata. Diferenta intre aceste doua cuvinte este foarte subtila: forta este mereu cea a sabiei, pe cand  puterea este intotdeauna cea a dragostei, ea nu poate deveni niciodata forta; devine tot mai mare, dar ramane putere. Este o binecuvantare! Forta este urata, este inumana, desi in dex au acelasi inteles aici nu se aplica.